2012.Topul evenimentelor

Chiar dacă destulă lume pare să se despartă fără mari regrete de acest an, 2012 nu este de lepădat. Şi nici de aruncat în coşul istoriei. A fost un an foarte bogat în evenimente.
1.Alegerea preşedintelui republicii.
Este de departe, în opinia mea, evenimentul numărul unu al anului. Alegerea preşedintelui a pus capăt crizei politice, a descurajat elementele turbulente care, incitate din afară, îşi propuneau răsturnarea vilolentă a puterii legale,  a generat stabiliate şi a readus Republica Moldova pe linia de plutire.
2.Condamnarea comunismului şi scoaterea simbolurilor comuniste în afara legii.
Act istoric  de reparaţie morală, inculparea prin lege a comunismului creează premise pentru o despărţire efectivă de sechelele sovietice şi prejudecăţile trecutului totalitar.
3. Vizitele cancelarului Merkel şi preşedintelui Comisiei Europene Barroso, conturarea perspectivelor europene ale Republicii Moldova.

Au conferit sens cursului european al Republicii Moldova, aducând-o sub umbrela UE în noul război rece care stă să izbucnească între Occident şi Rusia.

4. Numirea lui Dmitri Rogozin reprezentant al preşedintelui rus în Transnistria şi tentativele Moscovei de a suprima cursul european al Chişinăului.

Timpul ce s-a scurs de la desemnarea lui Rogozin în luna martie într-o funcţie vădit provocatoare  a arătat că gestul lui Putin n-a fost accidental. Kremlinul a pariat pe un naţionalist neciolit şi brutal pentru a schimba vectorul european al  Republicii Moldova şi a o împinge spre Eurasia.

5. Evadări masive din PCRM atât în centru (grupul Mişin,Ceban, Sârbu ş-a.), cât şi în teritoriu.

Este limpede că partidul lui Voronin a intrat în disoluţie. Procesul pare de neoprit. Oricât de spectaculoase ar fi hemoragiile în vârful Partidului Comuniştilor, nu sunt deloc de neglijat nici cele din provincie, unde  formaţiunea de sub comanda lui Voronin pierde nu numai membri, ci şi organizaţii teritoriale întregi.

6. Omorul comis de pacificatorii ruşi pe podul de la Vadul lui Vădă în ziua de 1 ianuarie 2012.

Uciderea tânărului Vadim Pisari la 1 ianuarie, indiferent dacă a fost un accident regretabil sau o acţiune premeditată, a prefaţat de fapt războiul latent pe care îl poartă Rusia împotriva Republicii Moldova pentru a-i tăia elanul european şi a-şi perpetua prezenţa militară în Transnistria.

7. Demilitarizarea poliţiei.

E o reformă indispensabilă care trebuie să adapteze forţele de ordine la uzanţele europene.

8. Reforma fiscală şi reintroducerea impozitului pe profit.

E una din reformele  menite să confere dinamism economiei naţionale. A dat şi primele roade: colectările la buget au crescut în 2012.

9. Precedentul PNL:legalizarea partidelor unioniste.

Unionismul nu mai poate fi taxat ca un curent anticonsttuţional.  Totuşi, acest precedent juridic e ca un băţ cu două capete. De acum încolo pot acţiuna în voie şi adepţii unirii cu Rusia sau, să zicem, Turcia. Totuşi, aceste ultime pericole par nesemnificative.

10. Adoptarea legii privind egalitatea şanselor.

A închis o breşă prin care s-a infiltrat Moscova pentru a tensiona situaţia şi chiar a induce haos în socitate prin instigarea unor  grupări clericale bigote, controlate şi aflate în solda serviciilor secrete ruse.

Leave a Reply