Nu scuipa împotriva vântului

Publika e în legitimă apărare după ce duminică a dat prin gropi cu gala „10 pentru Moldova”. Numai că argumentele pe care le invocă astăzi canalul TV pentru a justifica premiile de excelenţă oferite celor doi Voronin, tatăl şi fiul, sunt de râsul curcilor.

Se induce ideea cum că televiziunea nu ar avea vreo vină, întrucât câştigătorii ar fi fost desemnaţi de un sondaj de opinie realizat la nivel naţional de IMAS. Şi unii dintre bloggeri îi ţin isonul canalului TV, invitându-ne să urmărim rezultatele viitoarele alegeri, unde, sugerează ei, Voronin va învinge fără probleme.

Foarte bine. Numai că ceva nu se leagă. Nu are nicio logică acest raţionament. Oricine are idee de eşantion îşi dă seama că Oazu Nantoi sau Lorena Bogza nu aveau cum să câştige în acelaşi sondaj în care au ieşit învingători Vladimir şi Oleg Voronin.

În mod normal, în sondajul Voroninilor la categoria „jurnalişti” ar fi câştigat neapărat Starâş, iar la categoria „analişti” Andrievschi. Şi viceversa, în sondajul Lorenei Bogza la categoria „oameni politici” trebuia să câştige Filat, Chirtoacă sau Lupu.

Cu alte cuvinte, într-un sondaj unde comuniştii şi nostalgicii sunt majoritari, Bogza şi Nantoi nu aveau sorţi de izbândă. Cum de au învins, deci, dacă Publika susţine că Voronin a triumfat pe bune?

Sau poate că au fost, totuşi, eşantioane diferite pentru categorii diferite? Dacă aşa stau lucrurile, să nu ni se mai spună poveşti de adormit copii despre „echidistanţa” sondajului şi jurnaliştii „intermediari”.

Oricum, Publica şi-a făcut-o cu mâna ei. Nu-i un bai că şi-a dezamăgit invitaţii la eveniment. Că sala era semigoală. E grav că Televiziunea şi-a sfidat propriul public spectator. Nu se poate să scuipi împotriva vântului.

Despre riscul pe care îl comportă înotatul contra curentului citiţi mai mult marţi în Jurnal de Chişinău

Leave a Reply